Afbeelding

Versus: concurrentie in beeld

GenerationWhy nieuws

Groepsdruk onder jonge volwassenen

Hoe ga je met concurrentie en groepsdruk om?  Dat was de hoofdvraag tijdens het  evenement dat GenerationWhy en CJG sinds twee jaar organiseren in samenwerking met 37PK, Platform voor Kunsten.

Serie evenementen

In de edities van afgelopen twee jaar waren ‘identiteit’ en ‘groepsdruk’ onderwerp van gesprek. Dit jaar kozen we met VERSUS voor het thema concurrentie onder jonge volwassenen.

Jong aangeleerd

Als kind kunnen we al niet om concurrentie heen. De CITO-toets deelt ons op de lagere school in aan de hand van onze grootte van kennis en vaardigheid. We doen spelenderwijs mee aan allerlei wedstrijden. Er wordt ons geleerd dat je de beste moet zijn, dat je je kennis moet vergroten, dat er alleen plek op de banenmarkt is voor degene die zijn concurrentie achter zich laat.

Invloed social media

Dit geldt overigens niet alleen voor ons bestaan als leerling, student of werkende volwassene. Ook onze persoonlijke eigenschappen, talenten en verworvenheden zijn inmiddels onderwerp van concurrentie geworden – een strijd die bijvoorbeeld op Facebook wordt uitgevochten. Of zoals een van de bezoekers van VERSUS. opmerkte: “Ik ben heel tevreden met mijn autootje. Maar als ik de nieuwe auto van een vriend op Facebook zie, of ik rijd het parkeerterrein op en zie de glanzende bak van een collega, wil ik opeens OOK een nieuwe auto. En wel meteen.”

Het gaat in een battle erom dicht bij jezelf te blijven – als je alles hebt gegeven en plezier hebt gehad, maakt het eigenlijk niet uit wie er wint.

Scott Everduim (Haerlems Bodem)

Deskundigen

Bij VERSUS nodigden we twee experts en twee ervaringsdeskundigen uit om in een panel hun licht op het thema te laten schijnen. Cultuurwetenschapper Wouter Oomen, econoom Kamal Boulema, beeldend kunstenaar Jikke van Loon en acteur Reinier Demeijer begonnen de discussie door het onderwerp van alle mogelijke kanten te belichten. Biologie, cultuur, economie, social media… alles kwam voorbij, waardoor het besef groeide hoe wijdverspreid concurrentie is. Na de pauze werd de discussie gericht op de vraag: hoe ga je met concurrentie om? En: waar kan je het eigenlijk voor gebruiken?

Kunst en muziek

Met het programma van VERSUS werd het thema concurrentie besproken én in beeld gebracht. De beeldend kunstenaars Jan Willem Campmans en Tjarko van der Pol bevochten elkaar in een getekende veldslag. Als een schaakspel wisselden zij zetten af. Had de een net een bootje gemaakt voor een aantal drenkelingen, wierp de ander daar een klokvormig wapen op af (“Want tijd vind ik het machtigste dat er bestaat,”, alsdus Tjarko). Daarnaast troefden de rappers Freshy Jazz en Fully Blunt verbaal af in een rap-battle, waarbij bleek hoe snel een strijd persoonlijk wordt als er wordt ingezoomd op kleine details.

Niet zomaar iemand nadoen omdat je je voelt uitgedaagd

De avond werd besloten door een knallende breakdance battle, uitgevoerd door Scott Everduim en Wouter Boot/OwnTwist. Ruud Duivis (Haerlems Bodem) voorzag de battle van een inleiding en commentaar, waardoor het publiek leerde meer te zien dan alleen de knappe stunts.

Deze vorm van directe concurrentie, waarbij de ene move meteen met een andere truc wordt gepareerd, bracht in beeld waar het panel over had gesproken en gaf de conclusie van de avond weer:

Werk aan zwakheden

Dat concurrentie niet als bedreigend hoeft te worden ervaren, als je ermee leert omgaan, vatte Wouter Boot samen:

“Als je battlet, battle je eigenlijk tegen jezelf. Je leert je zwakke punten kennen, waar je vervolgens weer aan kan werken.”

Meer over GenerationWhy events?

Bekijk hier wat wij kunnen wij kunnen betekenen. En welke netwerkmogelijkheden er liggen bij de organisatie van een fysiek evenement.

 

Om te kunnen reageren moet je inloggen met Facebook