Afbeelding

Uitgeven of sparen, dat is de vraag...

GenerationWhy nieuws

 

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat bijna 20% van de 15-jarigen in Nederland niet in staat is om zelfstandig financiële beslissingen te nemen. Kortgezegd betekent dit dat ze niet goed met geld om kunnen gaan. Dit roept bij mij de vraag op: hoe ‘zelfredzaam’ is mijn generatie eigenlijk? Ik zelf ben 19 jaar en woon sinds een paar maanden op mezelf. Ik sta er op het gebied van financiën helemaal zelf voor en moest er dus voor zorgen dat ik volledig zelfredzaam werd. 

Of je nou zakgeld krijgt om kleding van te kunnen kopen of een bijbaantje hebt, als tiener begin je met geld uitgeven en leer je de waarde van geld kennen. Als je dat echter niet goed leert kun je later als volwassene in de (financiële) problemen komen. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) bevestigt dit ook: “Door de ontoereikende kennis die leerlingen nu hebben, is er een groot risico dat zij later als volwassenen hun geldzaken niet goed kunnen regelen.” 

Zelfredzaamheid is makkelijker gezegd dan gedaan. Het houdt in dat je je eigen problemen kunt oplossen en ook de juiste hulp kunt vinden als je dat nodig hebt, ook wat betreft je financiën. Heb je een beetje zicht op wat er binnenkomt en wat eruit gaat? Lukt het je om wat te sparen? Niet iedereen kan van nature goed met geld omgaan, maar het goede nieuws is: je kunt het leren! Ik heb het ook moeten leren, dat gaat niet vanzelf. Echter, door het opvolgen van de volgende handige tips is het mij gelukt! 

1) Houd goed voor ogen wat je graag wil

Stel je wil sparen voor een nieuwe PlayStation, bedenk dat dan bij iedere uitgave! Is dit het wel waard? Moet ik hierdoor langer wachten tot ik die PlayStation kan kopen? 

2) Ga niet te veel mee in het uitgavepatroon van je vrienden

Zij kunnen niet in jouw portemonnee kijken. Jij weet zelf het beste wat je uit kan geven in de bioscoop of iets dergelijks.

3) Houd bij wat je ongeveer uitgeeft

Dit is enorm belangrijk, helemaal als je geen idee hebt wat je uitgavenpatroon is. Zo weet je precies wat je aan het eind van de maand overhoudt en eventueel naar je spaarrekening kunt overmaken. 

4) Weet wanneer je hulp nodig hebt en waar je die kunt vinden

Wie kun je om advies vragen over geldzaken? Je ouders, je broer of zus, een vriend of kennis? Het is altijd handig om iemand te hebben waar je op kunt terugvallen als je het idee hebt dat het niet zo goed gaat. 
 


Gun jezelf af en toe wat. Natuurlijk is het belangrijk om eerst te kijken of je die 20 euro wel uit kunt geven in de stad of dat je die nieuwe schoenen van 80 euro wel kunt kopen, maar leef vooral ook! Je moet niet over tien jaar denken ‘had ik maar…’ 

 

Whitney Bosman - peer coach bij GenerationWhy