Afbeelding

Motivatie soorten

GenerationWhy nieuws

Als je helder hebt waarom jezelf motiveren zo belangrijk is, kunnen we kijken naar hoe je dat concreet doet. 

Jezelf motiveren is iets dat wij uitgebreid uitleggen in ons boek Skillz. In dit blog richten we ons op de vraag: 

Waar wil je naartoe?

Twee instrumenten

Hiervoor zijn twee instrumenten: denken in 4 dimensies en doelen stellen. Voordat we dat doen, moet je eerst nog iets anders weten over motivatie. Er zijn namelijk twee soorten motivatie: motivatie ergens naartoe en motivatie ergens weg van. Dit zijn twee verschillende soorten mentale brandstof die je tot je beschikking wil hebben.

Ergens naartoe

Motivatie ergens naartoe gaat om wat je wil. Je wil later bijvoorbeeld een mooie sportauto en bent bereid om daar jaren voor te werken en te sparen. Je weet nu al precies welk merk je wil en welke accessoires erbij horen. Je ziet jezelf al over de snelweg scheuren en de jaloerse blikken van de andere automobilisten. Voor jou staat die sportauto voor succes en voor vrijheid. Dat gevoel vind je zo lekker en wil je zo graag dat je daar zelfs motivatie voor school en werk uit haalt. Immers, een sportauto kost een aardige duit. Andere voorbeelden van motivatie ergens naartoe zijn bijvoorbeeld de wens om goede cijfers op school te halen, kampioen te worden met je hockeyteam of relatie met die ene jongen of dat ene meisje dat bij jouw in de buurt woont. Het voordeel van dit soort motivatie is dat je weet wat je wil en dat jij jezelf motiveert door daarover te (dag)dromen. Dat geeft een lekker gevoel en omdat je het lekker voelt is het makkelijk om aan de slag te gaan en er tijd in te steken.

Het nadeel van motivatie ergens naartoe is echter dat je dingen misschien gaat uitstellen. En van uitstel komt afstel. Omdat het moment dat je krijgt wat je wil nog in de toekomst ligt, lijkt het alsof je nog alle tijd hebt. Waarom zou je nu al gaan sparen of nu al extra je best doen op school als je pas over tien of twintig jaar echt die sportauto kunt aanschaffen?

Ergens van weg

Motivatie ergens weg van gaat om wat je niet wil. Je bent bijvoorbeeld doodsbang dat je slechte cijfers haalt en daardoor blijft zitten. In gedachten overhandigt de docent je jouw proefwerkblaadje vol met rode strepen en een dikke onvoldoende. Je kunt de teleurstelling nu al voelen en ziet al de afkeurende blik in de ogen van je ouders. Meer nog, als je blijft zitten, zit je opeens niet meer in de klas met je beste vrienden maar met die jonkies die nu een klas lager zitten! Voor jou is dit zo’n doemscenario dat je alles wil doen om dat te voorkomen. Als je hieraan denkt, ben je direct gemotiveerd om goed je best te doen voor de volgende toets.

Het voordeel van dit soort motivatie is dat deze zeer krachtig is. Als je namelijk niet in actie komt, dan loopt alles in de soep. Je moet wel aan de slag want anders heb je zometeen nog een veel groter probleem. Dit soort motivatie gaat gepaard met een groot gevoel van urgentie. Uitstellen is geen optie meer. Je wil direct aan de slag!

Het nadeel van dit soort motivatie is dat het stress veroorzaakt. De hele tijd nadenken over wat er allemaal mis kan gaan, geeft je een vervelend gevoel. Dit knagende gevoel vreet energie en geeft je negatieve gedachten over jezelf. Je gaat jezelf bijvoorbeeld afvragen ‘Kan ik dit wel?’ of ‘Ben ik wel goed genoeg?’. Hierdoor onstaat het risico dat je je doel voorbij schiet. Je kunt bijvoorbeeld niet meer stoppen met leren omdat je bang bent dat je iets vergeet. Of je bent zo zenuwachtig voor de toets dat je een black-out krijgt.

Termijn

Motivatie ergens naartoe is ideaal voor de middellange en lange termijn, omdat je op een positieve manier ergens naartoe werkt. Motivatie ergens van weg is ideaal voor de korte termijn als je iets niet langer kunt uitstellen en direct aan de slag moet.

Veel praktischer en relaxter is om niet alles tot het laatste moment uit te stellen maar een planning te maken die je genoeg tijd geeft om je voor te bereiden. 

Dit verklaart natuurlijk ook waarom het voor veel jongeren makkelijker is om pas een dag van tevoren voor een toets te leren. Je weet dan namelijk dat als je nu niet aan de slag gaat, je sowieso een onvoldoende haalt. Je maakt dan automatisch gebruik van motivatie ergens van weg. Helaas geeft dat onnodige stress en wat doe je als je twee toetsen op één dag hebt?

Opdrachten en meer uitleg over bijvoorbeeld plannen is te lezen in ons boek Skillz.

Om te kunnen reageren moet je inloggen met Facebook