Afbeelding

Jezelf motiveren kun je leren

GenerationWhy nieuws

Netflix kijken, je sociale media checken, chillen met vrienden; je kunt misschien wel tien dingen opnoemen die je liever doet dan huiswerk maken. Veel middelbare scholieren, maar ook studenten, hebben moeite om zichzelf te motiveren voor school of studie.

Middel tegen luiheid

Zo ook Gaula Dekker (16 jaar), die vorig jaar eindexamen deed. In haar derde jaar stapte ze over van havo naar vmbo, maar het vmbo was eigenlijk te makkelijk voor haar. Zonder al te veel inspanning haalde ze met gemak hoge cijfers, dus waarom nog moeite doen? Ze werd er eigenlijk een beetje lui van, totdat GenerationWhy bij haar in de klas een workshop motivatie kwam geven waarna er de mogelijkheid was om de training Motivatie+ te volgen.

Onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ besloot Gaula zich in te schrijven voor de Motivatie+ training, maar met haar eindexamens voor de deur had ze eigenlijk versneld traject nodig. In overleg kreeg ze daarom in plaats van de groepstraining een-op- een begeleiding van GenWhy’er Jurjen Wijnstroom om zich voor te bereiden op haar eindexamens. Wat leerde ze ervan?

“Vooral wanneer ik het beste kan leren. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik in de avond huiswerk maken gewoon niet meer moet doen, want dat werkt niet."

Van VMBO naar MBO

Inmiddels heeft Gaula haar vmbo-diploma op zak en is ze in september begonnen met de mbo-opleiding sociaal werk. Toen ze op haar opleiding de opdracht kreeg om een reclamecampagne op te zetten voor een bedrijf dacht Gaula gelijk aan GenerationWhy en aan Skillz, het nieuwste boek van Aik Kramer. Samen met een aantal klasgenoten maakte ze flyers met informatie over het boek, nodigde ze Aik uit voor een motivatie workshop en regelde ze een aantal gratis exemplaren van het boek, die gretig aftrek vonden.

"Ik heb geleerd hoe ik moet plannen en dat kan ik wel goed. En een agenda gebruiken, dat deed ik ook nooit en nu wel. Het is vooral heel overzichtelijk. Ik heb een papieren agenda voor school en eentje voor privé-afspraken op mijn telefoon."

Flinke ambities

Gaula was GenerationWhy na de Motivatie+ training dus niet snel vergeten. Ze bezocht regelmatig GenWhy bijeenkomsten en volgt op dit moment trainingen om in de toekomst zelf peer-coach te worden. Dat vindt ze best spannend, maar ze ziet het als een goede les voor later. Ondanks dat ze motivatie op korte termijn soms nog wel lastig vindt, heeft ze geen enkele moeite om zichzelf op lange termijn te motiveren. Haar toekomstplannen staan dan ook al vast: na het mbo door naar het hbo en daarna op reis naar Australië. Uiteindelijk wil ze graag aan de slag als psycholoog, om zo andere mensen te kunnen helpen.

"Ik wist voorheen nooit wat het huiswerk was en nu kan ik het vier weken vooruit zien. Ik ben nog steeds een vrij chaotisch persoon, maar dit geeft me meer rust.”

Wil je meer weten over de motivatie workshops of Motivatie+ training? Klik dan hier.

Om te kunnen reageren moet je inloggen met Facebook