Afbeelding

GenerationWhy als de weg naar een betere toekomst

GenerationWhy nieuws

 

Kyarash Davoudi Negad was als puber niet bepaald een voorbeeld voor zijn leeftijdsgenoten. Hij spijbelde veel en haalde lage cijfers. Uiteindelijk besloot hij vroegtijdig te stoppen met school en zonder diploma aan het werk te gaan. Inmiddels is hij als jongerencoach bij GenWhy juist een voorbeeld voor jongeren en is zijn leven erg veranderd en verbeterd. 

Kyarash (31 jaar) kwam na de scheiding van zijn ouders samen met zijn vader op zijn 6e vanuit Iran naar Nederland. Zijn vader, die als internationaal vrachtwagenchauffeur werkte, was vanwege zijn werk nauwelijks thuis en heeft daarnaast een tijd in de gevangenis gezeten. Kyarash moest het daardoor grotendeels zonder ouderlijk toezicht stellen en voedde in die tijd vooral zichzelf op. Op zijn 17e begon hij met werken en vanaf die tijd heeft hij jarenlang van het ene naar het andere baantje gehopt, omdat hij nergens echt voldoening uithaalde en/of serieus genomen werd.

Coachen en gecoacht worden

Rond zijn 21e ontmoette hij Aik Kramer op de verjaardag van een vriend. Toen ze elkaar later nog eens tegenkwamen, raakten ze aan de praat. In die tijd schreef Kyarash als hobby blogs voor leeftijdsgenoten over seksualiteit en flirten. Geen blogs met een duidelijke moraal, maar blogs waarmee hij het taboe rondom deze onderwerpen wilde doorbreken om ze zo voor leeftijdsgenoten bespreekbaar te maken. Niets meer dan een hobby, totdat Aik hem erop wees dat hij op deze manier eigenlijk al jongeren aan het coachen was. Aik wilde Kyarash graag interviewen en vroeg hem vervolgens of hij voor hem (GenerationWhy) wilde komen werken. Er volgde een periode van trainingen en coaching, waarin Kyarash door GenWhy’ers Aik en Thijs op zowel persoonlijk als professioneel gebied intensief werd gecoacht en klaargestoomd voor het werk als jongerencoach.

Van jongerencoach naar docent

Wat begon met vooral meekijken, meelopen en af en toe inspringen waar nodig, leidde uiteindelijk tot het zelfstandig geven van workshops op middelbare scholen en het coachen van (probleem)jongeren in het Haarlemse jongerencentrum Flinty’s, waar Kyarash een inloopspreekuur voor jongeren hield. Vanuit zijn eigen ervaringen en verleden wil Kyarash de jongeren van nu behoeden voor alles wat hij heeft meegemaakt, zodat ze gewoon onbezorgd van hun jeugd kunnen genieten. Dit wil hij niet alleen doen vanuit zijn functie als jongerencoach bij GenerationWhy, maar tevens als docent maatschappijleer voor de klas. Onlangs heeft Kyra de 21+ Toets gemaakt om alsnog naar het hbo te kunnen. Als alles meezit begint hij in september met de docentenopleiding.

 

“Ik heb een sterk gevoel dat jongeren niet de tools krijgen die ze echt nodig hebben. De reden dat ik maatschappijleraar wil worden is omdat ik denk dat er naast de standaardvakken nog veel meer te leren is. Toen ik voor het eerst de GenWhy-skillz zoals doelen stellen, keuzes maken en plannen leerde van Aik dacht ik, had ik dat maar op mijn zestiende geleerd.

Dankzij GenWhy leerde ik hoe mijn hersenen werken en hoe ik nadenk. Niet wat ik denk, maar de manier waarop. Dat heeft me heel erg geholpen in het begrijpen van mijn gedachten en gevoelens. GenerationWhy is een bedrijf dat het vooruithelpen van jongeren als doel heeft en dat ben ik ook een beetje als mijn eigen doel gaan zien.”

Een constante, stijgende lijn

Sinds die eerste ontmoeting met Aik en zijn start bij GenerationWhy is er een hoop veranderd voor Kyarash. Hij is sindsdien naar eigen zeggen continue gegroeid, op allerlei vlakken: van tijdelijk dakloos naar een eigen appartementje en van jobhoppen naar een baan waar hij serieus genomen wordt en veel verantwoordelijkheden heeft. Dankzij GenerationWhy werd hij gevraagd voor de Partij voor de Jeugd, waar hij zijn huidige vriendin leerde kennen, en kreeg hij zijn huidige baan als onderwijsondersteuner op Het Schoter. Hij hoopt in de toekomst nog veel meer verantwoordelijkheden op Het Schoter te krijgen en hier uiteindelijk als docent maatschappijleer voor de klas te mogen staan.

“Ik heb een sterke drang gekregen om te groeien, om niet op dezelfde positie te blijven, maar mezelf steeds te verbeteren, op wat voor manier dan ook.”