Afbeelding

Gemotiveerd van start!

GenerationWhy nieuws

Deze week zijn overal in het land de scholen weer begonnen en daarmee is de lange zomervakantie definitief voorbij. Dit betekent voor veel leerlingen weer even flink schakelen van wekenlang feesten, strand, gamen enzovoorts naar de 40-urige ‘werkweek’ die de middelbare school tegenwoordig praktisch voor hen is. De eerste schoolweek na de vakantie staat vaak nog in het teken van opstarten. Op verschillende middelbare scholen wordt daarom vaak juist voor deze eerste week de motivatieworkshop van GenerationWhy aangevraagd, om leerlingen zo een goede start te geven en te voorzien van de tools om hun ‘40-urige schoolwerkweek’ zo goed en leuk mogelijk vorm te kunnen geven. Dit schooljaar trapten we onder andere af op het ECL (Eerste Christelijke Lyceum) in Haarlem. 

Het is dinsdagochtend elf uur en langzaam druppelt de zaal vol met enthousiaste 3-vwo-leerlingen. Voor Aik, die vandaag de interactieve motivatieworkshop geeft, is het een bijzondere gelegenheid: hij is namelijk zelf leerling op deze school geweest. Met zijn persoonlijk introductie heeft hij dan ook gelijk de aandacht van de leerlingen te pakken. Vervolgens worden de leerlingen aan de tand gevoeld: wie heeft er een agenda, wie vindt wiskunde een leuk vak, wie heeft er weleens stress? Handen vliegen de lucht in en er ontstaan interessante discussies.

In de motivatieworkshop komen globaal drie onderwerpen aan bod: motivatie, doelen stellen en plannen. Aik vraagt de leerlingen wat ze tegen zichzelf zeggen om zich te motiveren. Het overtuigende ‘komaan!’ van een van de leerlingen wordt gekozen als de oppeppende zin voor deze ochtend. Verschillende leerlingen delen waar ze tegenaanlopen in het leren voor een toets of bij het plannen van hun schoolwerk. Aangekomen bij het stukje over plannen gaat er een golf van verbazing door de zaal heen wanneer Aik de eerste van de vijf vuistregels van het plannen uitlegt, namelijk het belang van het eerst inplannen van je vrije tijd.

De eerste schoolweek is in bepaald opzicht een lastige week, omdat leerlingen nog vol energie zijn van hun vakantie, uitgebreid bij moeten praten met hun klasgenoten en opnieuw moeten wennen aan het zich langdurig concentreren. Dit betekent aardig wat geklets onderling, maar aangezien te horen was dat dit in 99% van de gevallen over de workshop ging was dat juist een goed teken. Wat de leerlingen er precies van zullen gaan toepassen in de praktijk zal gedurende het schooljaar blijken, maar het enthousiasme was overduidelijk. Met een oorverdovend ‘komaan!’ verlieten de leerlingen na uurtje de zaal weer, klaar voor het nieuwe schooljaar.

Meer weten over de motivatieworkshop? Klik hier