Afbeelding

Even voorstellen #4: Gaula Dekker

GenerationWhy nieuws

 

Gaula Dekker (17 jaar) maakte voor het eerst kennis met GenerationWhy toen ze in haar eindexamenjaar zat. “Het was bijna kerstvakantie en ik stond er qua cijfers slecht voor. Ik moest echt hard gaan werken om examen te mogen doen en om überhaupt kans te hebben om te kunnen slagen. Het lukte me alleen niet goed om mezelf te motiveren. Ook mijn leerstrategieën waren, als ik ze zo achteraf bekijk, verre van optimaal.”

Om het tij te keren besloot Gaula de hulp van GenerationWhy in te roepen. Samen met peercoach Jurjen ging ze aan de slag om zich voor te bereiden op de examens.

“Dat was echt top. Ik leerde onder andere hoe je zo effectief mogelijk kunt leren, maar vooral ook hoe je moet plannen. Dat was wel een eye-opener.”

Gaula is uiteindelijk gelaagd voor haar eindexamens. In de zomer na haar examens was Gaula benieuwd wat GenerationWhy eigenlijk nog meer deed, dus bezocht ze een van onze debatavonden in de Pletterij. Het bleef niet alleen bij bijwonen, ze leverde ook een bijdrage aan de avond.

“Dat was heel leuk om te doen. Er waren een aantal mensen van de gemeente die allerlei vragen stelden over hoe jongeren tegen bepaalde dingen aankijken.”

Na de zomer is Gaula met de opleiding sociaal maatschappelijke dienstverlening begonnen. Een mooie combinatie met GenerationWhy, waar ze zich inmiddels als peercoach bij had aangesloten.

“Meteen in de eerste periode van mijn opleiding kon ik daardoor voor mijn klas een workshop organiseren ter promotie van het boek Skillz. Mijn klasgenoten hebben het er nog steeds over!”

Daarnaast keerde Gaula nog even terug naar haar middelbare school om te helpen bij een motivatieworkshop die GenerationWhy daar verzorgde voor docenten. Gaula speelde voor het rollenspel, wat onderdeel uitmaakt van deze workshop, een ongemotiveerde leerling.

“Het was supervet om ineens de rollen omgedraaid te zien, dus docenten in de schoolbanken en ik voor de klas. Docenten zijn trouwens ook niet altijd even goed aan het opletten, viel me op.”

Het peercoach zijn bevalt Gaula goed en het helpen bij workshops smaakt naar meer.

“Ik ga het zeker vaker doen. Ik heb het idee dat de jongeren van nu vooral heel veel kunnen hebben aan de workshops over plannen. Neem mij nou, ik gebruikte mijn agenda nooit, maar ik zou nu echt niet meer zonder kunnen!”