Afbeelding

Even voorstellen #1: Koen Munk

GenerationWhy nieuws

 

Koen Munk is 24 jaar en rondde in 2017 zijn master in psychologie af. Hij raakte bekend met GenerationWhy toen hij een van de bijeenkomsten bezocht die GenWhy geregeld voor twintigers in de Pletterij organiseert. Het thema van die avond was doemdenken en de manier waarop jongeren naar hun toekomst kijken. “Dat was een leuke avond met interessante sprekers. Ik was meteen geïnteresseerd in wat GenWhy allemaal deed.” Diezelfde avond raakte Koen aan de praat met Jurjen en toen hij aangaf geïnteresseerd te zijn in GenWhy mocht hij vrijwel gelijk meedoen aan een tof project. 

Dit project, waar Koen samen met een aantal andere peers aan deelnam, was het ‘Roadmap’ project. GenerationWhy deed met dit project een onderzoek naar de toegankelijkheid van Haarlemse hulpinstellingen voor jongeren met een hulpvraag.

“Dat onderzoek was echt supergaaf. Ik moest met een fictieve hulpvraag en een verborgen camera hulp gaan vragen bij de verschillende hulploketten in Haarlem.”

Dat was best een spannende opdracht.

“Ik was heel bang dat ze me misschien zouden ontmaskeren. De spanning viel echter weg toen ik merkte hoe sommige hulpinstanties op mijn komst reageerden. Ik was vooral erg verbaasd over hoe je als hulpzoekende jongere in bepaalde gevallen echt van het kastje naar de muur wordt gestuurd.”

Tijdens het eerstvolgende jongerendebat in de Pletterij bracht Koen als onderdeel van het jongerenpanel verslag uit over het project.

“Wat daar vooral heel tof aan was, was dat je merkte dat iedereen echt wilde weten hoe dat dan allemaal ging. Met name de mensen van de gemeente waren erg geïnteresseerd in het project, omdat zij de hulpverlening voor jongeren graag toegankelijker willen maken.”

Het ‘Roadmap’ project smaakte naar meer en dus begon Koen met het volgen van de training tot peer-coach.

“Die trainingen waren heel leuk. Samen met allerlei andere enthousiaste jongeren leer je een heleboel over hoe mensen met elkaar communiceren, maar bijvoorbeeld ook hoe je informatie op kunt slaan of hoe je kunt zien of iemand liegt.”

Een van de dingen die hij tijdens de training heeft geleerd heeft hij meteen zelf toegepast.

“Ik was in die tijd met mijn scriptie bezig en ik merkte dat ik weinig tijd over had voor leuke dingen. Dankzij de tips die we tijdens de training kregen over plannen heb ik meer structuur toegepast in mijn planning. Dit betekende dat ik alleen aan mijn scriptie werkte op die momenten van de dag waarop ik het productiefst ben.”

Dit leverde niet alleen meer vrije tijd op, maar uiteindelijk tevens een acht voor zijn scriptie.