Afbeelding

Een gemotiveerde leerling is een goede leerling!

Motivatie is een belangrijke factor voor de prestaties van leerlingen. Hoe slim een leerling ook is, zonder motivatie zal 't hem/haar niet lukken om goede cijfers te halen.

En omgekeerd geldt dit ook: hoe lastig een leerling de stof ook vindt, als hij/zij voldoende motivatie heeft, lukt het altijd!


Hoe motiveer je leerlingen en hoe stel je hen in staat zichzelf en elkaar te motiveren? Dat is waar de workshop Motivatie en planning over gaat.

Veel leerlingen weten niet goed hoe zij zichzelf kunnen motiveren voor school. Zij worstelen met hun huiswerkopdrachten en stellen het leren voor toetsen tot het laatste moment uit, met alle gevolgen van dien.

Ook weten leerlingen vaak niet goed hoe ze hun schoolwerk kunnen plannen, terwijl ze met een planning het makkelijker voor zichzelf kunnen maken en ook gemotiveerd kunnen blijven.

Waarom extra aandacht voor motivatie?

Oorzaken van een gebrek aan motivatie zijn uiteenlopend: een leerling wordt bijvoorbeeld niet genoeg uitgedaagd, hij/zij heeft een druk sociaal leven of misschien zelfs persoonlijke problemen die op de achtergrond spelen.

In deze workshop adresseren wij deze oorzaken en reiken wij praktische vaardigheden en instrumenten aan die motivatie-problemen oplossen en leerlingen in staat stellen het beste uit zichzelf te halen. Hierbij richten we ons primair op het stellen en bereiken van concrete leer-doelen.

Doelgroep

Onderbouw en bovenbouw middelbare scholieren HAVO / VWO


Doel

 • Leerlingen motiveren voor hun schoolcarrière
 • Werken aan een goede leer aanpak
 • Ontwikkelen van een goede planningsmethodiek
 • Voorkomen van stress
 • Ondersteunen van leraar of mentor
   

Resultaat

 • Leerlingen zijn gemotiveerder en ook minder gestresst
 • Grotere motivatie maakt lesgeven leuker en effectiever
 • Leerlingen krijgen een concreet doel en weten waarvoor ze het doen
 • Na motivatie gaan leerlingen elkaar helpen en stimuleren


Wat leren de leerlingen in deze workshop?

De workshop wordt in principe altijd afgestemd op de behoeften van de school en de leerlingen. De workshop duurt 1 of 2 (les)uur. In ieder geval komen de volgende onderwerpen aan bod:

1. Hoe motiveer ik mezelf (op de korte termijn en op de lange termijn)?

In dit onderdeel leren de leerlingen zichzelf motiveren en passen zij dit direct toe op hun eigen leven en schoolwerk. Zij leren op een effectieve en activerende manier een doel voor zichzelf stellen en krijgen een makkelijke ‘techniek’ aangereikt om zich te motiveren voor taken waar ze geen zin in hebben. Zo leren zij bijvoorbeeld een doel visualiseren en ook het verschil tussen motivatie ‘ergens naar toe’ en motivatie ‘ergens van weg’ en deze twee verschillende motivatie-vormen voor zichzelf in te zetten.

2. Hoe maak ik een planning?

In dit onderdeel leren de leerlingen een plannen voor zichzelf maken aan de hand van 5 eenvoudige vuistregels. Voorbeelden van deze regels zijn ‘Plan achterstevoren’ en ‘Plan wanneer je werkt (niet wanneer iets af moet zijn)’. We koppelen deze vaardigheid direct aan de komende schoolperiode. Plannen is een belangrijk aspect van (lange termijn) motivatie. We koppelen dit ook aan het gebruik van Magister en de schoolplanning. Wij hebben zeer goede ervaringen met het overdragen van deze vaardigheden aan leerlingen.
Duur: 45 minuten

3. Hoe maak ik school leuk voor mezelf?

In dit onderdeel leren de leerlingen hoe ze school leuk kunnen maken. Ze ontdekken welke manier van leren, huiswerk maken en toetsvoorbereiding het beste voor hen werkt en hoe ze daar een ‘systeem’ voor zichzelf van kunnen maken. Dit draagt bij aan het vasthouden van motivatie. Ook besteden we hier aandacht aan concentratie en (omgaan) met stress. Dit onderdeel is erop gericht dat de leerlingen school als een leuke en interessante uitdaging gaan zien, in plaats van een vervelende opdracht.
Duur: 30 minuten

Extra: Motivatie-instrumenten voor mentoren

In het verlengde van de workshop bieden we de mentoren een aantal instrumenten aan om hun leerlingen makkelijk te kunnen volgen en hen te motiveren wanneer dat nodig is. Mentoren spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven van leerlingen en door vanuit deze workshops goed aan te sluiten op hun (geplande) bezigheden, leggen we met de workshops een stevige basis voor het onderwerp motivatie in de mentorlessen.

Deze workshop inzetten voor uw leerlingen?

Vul uw naam en e-mailadres in het formulier hieronder in. Mocht u meer informatie hebben over de doelgroep, locatie en datum dan kunt dat in het 'bericht' veld kwijt.

En dan nemen wij direct contact op.

Ja, ik wil meer weten over de workshop Motivatie!