Afbeelding

Na je examen een jaar weg voordat je gaat studeren?

Er zijn veel argumenten te verzinnen om een tussenjaar te nemen na je middelbare school. Je kunt een tijd gaan reizen, je oriënteren op je vervolgopleiding, jezelf ‘ontplooien’, aan ontwikkelingssamenwerking doen of je talent bijspijkeren. Het is een mooie kans om iets van andere culturen te zien en je kunt werkervaring opdoen.

In deze workshops gaan de peer-mediators van GenerationWhy met de deelnemers in gesprek over de vraag of het wel of niet verstandig is om na het afronden van de middelbare school een tussenjaar te nemen, en over hoe je die beslissing neemt.

Thema

Motivatie en Life skills

Onderwerp / naam

Tussenjaar of niet?

Doelgroep

Leerlingen in examenjaar

Doel

  • Bewustwording van de mogelijkheden
  • Helpen met weloverwogen keuze voor wel of niet een tussenjaar

 

Resultaat

  • Bewustwording: minder impulsief kiezen
  • Bewustwording: eigen verantwoordelijkheid
  • Dialoog leerlingen onderling

 

Inhoud / Opzet

  • Beslissing onderbouwen
  • Aanreiken mogelijkheden en beperkingen

 

Invloed sociaal leenstelsel

Sommige opleidingen kun je pas doen als je 18 bent, en dat zijn de meeste leerlingen na hun HAVO nog niet. Toch zijn er ook veel argumenten om juist géén tussenjaar te doen, en juist meteen door te studeren. De belangrijkste daarvan op dit moment is het feit dat de studiefinanciering vervangen wordt door een sociaal leenstelsel, waardoor leerlingen zelf hun studie moet bekostigen. Ook hebben sommige leerlingen het idee dat ze met een tussenjaar helemaal uit het ritme van school en studie zouden raken. Het bedenken of je een tussenjaar neemt na je middelbare school kan een ingewikkelde
 beslissing zijn, en de verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de leerlingen zelf.

Ik was erg verbaast hoeveel van mijn leerlingen eigenlijk nog geen flauw idee hebben wat ze volgend jaar gaan doen.


Mentor 5 HAVO

In deze workshop wordt niet getracht het ‘gouden antwoord’ gegeven op de vraag of leerlingen wel of niet een tussenjaar moesten nemen. De workshop faciliteerde echter een dialoog tussen de leerlingen om de verschillende kanten van een tussenjaar te belichten.

Belangrijk hierin waren ook de tips die de leerlingen voor elkaar hadden om de gesprekken die je met je ouders hierover zal moeten voeren makkelijker te maken. Tips die voorbij kwamen waren: blijf rustig, zorg dat je je ouders een goed doordacht plan kunt presenteren, zorg dat je in je plan financieel niet
geheel afhankelijk bent van je ouders En ten slotte; benadruk je eigen verantwoordelijkheid – “dit is mijn eigen keus, ik ben al bijna volwassen, en ik kan dit best."

Deze workshop inzetten voor uw leerlingen of studenten?

Deze workshop kan in het kader van preventie programma’s van de gemeente maar kan ook zelfstandig plaatsvinden. Vul uw naam en e-mailadres in het formulier beneden in. Mocht u meer informatie hebben over de doelgroepgroep, locatie en datum dan kunt dat in het 'bericht' veld kwijt.

En dan nemen wij meteen contact op.

Neem contact op
Captcha